Over Morgana

Studenten van de R.K. Pedagogische Academie De Voorzienigheid in Amsterdam, waaronder de later bekende Zaanse theaterpersoonlijkheid Leo van Herk, richtten op 1 december 1969 de toneelvereniging Havomorgana op. Na een korte tijd voorstellingen in Amsterdam te hebben gespeeld, verhuist de vereniging, inmiddels omgedoopt in Morgana ’69, naar Krommenie. Daar wordt Morgana, zoals de vereniging in de volksmond bekend wordt, een vaste waarde in het rijke Zaanse theaterlandschap. Vooral onder leiding van Leo van Herk worden door publiek en recensenten zeer gewaardeerde voorstellingen ten tonele gebracht.

Later speelt Morgana onder leiding van o.a. Sandra van Eeckhout vele voorstellingen en begint er met ‘Milleniumproof’ een nieuwe theatereeuw.

Vlak voordat de corona pandemie Nederland op slot gooide, vierde Morgana in 2019 haar 50 jarig jubileum met twee voorstellingen in een moderne bewerking van Shakespeare’s Much ado about Nothing in het Zaantheater en Theater de Kaasfabriek in Wormer.

Na vele jaren onder regie van Anton Groen in ’t Wout veel succesvolle voorstellingen in verschillende theaters en buurthuizen te hebben gespeeld, debuteert Fernand Veldkamp als regisseur van De Freudjes. Met zijn jarenlange ervaring als speler bij onze groep zet hij zich nu als regisseur in voor een volgende succesvolle voorstelling in de jarenlange Morgana traditie.

Kijkje achter de schermen? Volg @toneelgroepmorgana